Arvonlisäverovelvollisuudet

Säädösviidakon käsikirja kaupalliselle kalastajallesta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arvonlisäveroa suoritetaan tavaran ja palvelun myynnistä. Arvonlisäveron suorittamisesta vastaa yleensä tavaran tai palvelun myyjä. Myös ostaja voi olla arvonlisäverovelvollinen, kun on kyse edelleen myynnistä. Velvollinen suorittamaan arvonlisäveroa on lisäksi jokainen, joka tuo maahan tavaroita. Verotus toimitetaan tällöin tullauksen yhteydessä. Samoin arvonlisäveroa suoritetaan Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun EU-ostosta sekä tavaran siirrosta varastointimenettelystä. Yksityishenkilö on myös verovelvollinen uusien kuljetusvälineiden hankinnasta toisista EU-maista.

Vuonna 2021 muutettiin arvonlisäverottoman vähäisen liiketoiminnan rajaa 10 000 eurosta 15 000 euroon. Tämä tarkoittaa, että jos yrityksen liikevaihto tilikaudella (12 kk) on enintään 15 000 euroa, ei yrityksen tarvitse ilmoittautua alv-rekisteriin eikä yrityksen myymien tuotteiden tai palvelujen hintoihin tarvitse lisätä arvonlisäveroa.

Arvonlisäverovelvollisuus edellyttää elinkeinonharjoittajalta tiettyjen velvollisuuksien täyttämistä. Elinkeinonharjoittajan on itse ilmoittauduttava verovelvolliseksi, ilmoitettava perustietojen (tilikausi, toimiala, osoite ja niin edelleen) muutoksista ja lopuksi tehtävä ilmoitus toiminnan päättymisestä.

Lisätietoa arvonlisäverovellvollisuudesta:

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat artikkelit: Yrityksen perustaminen, Työterveyshuolto, Eläke- ja työttömyysturva