Yrityksen perustaminen

Säädösviidakon käsikirja kaupalliselle kalastajallesta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisimmät yritysmuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Toiminimi on yritysmuodoista selkeästi kevyin ja helpoin pyörittää ja soveltuu hyvin yrittäjälle, joka ei kaipaa muita perustajia. Jos yrityksen haluaa perustaa useamman henkilön kanssa ja tähtää suurempaan liiketoimintaan on osakeyhtiö parempi valinta.


Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on yrittäjäksi ryhtyvän ensimmäinen askel. Pienyrittäjä pääsee alkuun varsin yksinkertaisellakin versiolla. Liiketoimintasuunnitelmassa suunnitellaan myyntiä ja markkinointia, hahmotellaan tuotteiden hinnoittelua, arvioidaan tuotannon resursseja, tehdään henkilöstö- ja tuotekehityssuunnitelma sekä pohditaan patentteja ja riskianalyysejä.

Lisätietoa yritysmuodoista ja yrityksen perustamisesta:

Kaupparekisteri

Yrityksen perustamisprosessin yhteydessä Kaupparekisterille tehdään yrityksen rekisteröintihakemus. Patentti- ja rekisterihallituksen eli PRH:n hallinnoima kaupparekisteri on virallinen sekä julkinen rekisteri suomalaisista yrityksistä. Osakeyhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden, avoimien yhtiöiden ja osuuskuntien on aina ilmoittauduttava kaupparekisteriin. Tunnistetietona kaupparekisterissä käytetään Y-tunnusta.

Enemmistön kaupparekisterissä olevista yrityksistä muodostavat osakeyhtiöt sekä yksityiset elinkeinonharjoittajat. PRH:n Virre-tietopalvelusta voi etsiä yritysten kaupparekisteritietoja ympärivuorokautisesti. Perustietojen saanti on maksutonta

Myös yksityisten elinkeinonharjoittajien (eli toiminimiyrittäjien) on monesti kannattavaa tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin, vaikkei tämä aina pakollista olekaan. Kaupparekisteriin ilmoittautumisen hinta on vuonna 2021 toiminimiltä 60 euroa ja osakeyhtiöiltä 275 euroa, kun kyse on sähköisestä ilmoituksesta. Paperisten ilmoitusten vastaava hinta kaupparekisteriin liittymisestä on 115 ja 380 euroa.

Lisätietoa kaupparekisteristä:

Tietoa kaupparekisteristä

Työnantajana toimiminen

Työnantajana toimimiseen liittyy erilaisia vastuita ja velvollisuuksia. Työnantajan tulee hoitaa palkkaperusteiset ilmoitukset viranomaisille, vakuuttaa työntekijä ja huolehtia työnantajasuorituksista.

Työsuojelun tavoitteena on turvallinen, terveellinen ja tuottava työpaikka. Työnantajan työturvallisuutta ja työterveyttä koskevat lakisääteiset velvollisuudet liittyvät tapaturmien torjuntaan työpaikalla.

Säännöllisesti palkkoja maksavan työnantajan on ilmoittauduttava Verohallinnon ylläpitämään työnantajarekisteriin ja maksettava työnantajasuoritukset säännöllisesti. Ilmoita yrityksesi rekisteriin, jos sillä on vakituisia työntekijöitä kaksi tai useampi. Tee ilmoitus myös, jos yrityksessäsi on vuoden aikana vähintään kuusi tilapäistä työntekijää, joiden työsuhde on lyhytaikainen. Muussa tapauksessa rekisteröityminen on vapaaehtoista. Jos yrityksesi on ilmoittautunut työnantajarekisteriin, maksaa palkkoja vain satunnaisesti, muista antaa työnantajan erillisilmoitus tulorekisteriin niiltä kuukausilta, joina palkanmaksua ei ole

Lisätietoa työnantajana toimimisesta:

Sinua saattaa myös kiinnostaa seuraavat artikkelit: Arvonlisäverovelvollisuudet, Työterveyshuolto, Eläke- ja työttömyysturva